Během historicky prvního vinobraní na Nebílovech budou prezentovány výsledky úsilí vinařů prakticky od Itálie až po Francii. Nebudou samozřejmě chybět ani česká a moravská vína.

Během dvou dní parta milovníků dobrého moku, sdružená kolem plzeňského Domu vína, uskuteční svůj velký sen: Od prvních ochutnávek vína konaných před několika lety připravila konečně také významnou celoregionální akci.

„Nakolik se nám podařilo připravit reprezentativní výběr vín, to nechť návštěvníci posoudí sami,“ hraje úsměv ve tváři sommelierovi Domu vína Vladimíru Hirtovi.

„Příprava akce znamenala několikaleté úsilí, diskuse s odborníky na pravidelných degustacích, tisíce hodin a miliony kilometrů při cestách za vinaři,“ dodává Václav Keller, jenž Dům vína vede.

Úspěchy občas vystřídalo zklamání, ale dnes již mohou regionální milovníci vína s klidem říci, že připravované vinobraní má co nabídnout. „Lidé mohou přijet jen tak ochutnat a zkusit taje a kouzlo vína a vinařství,“ dodává nadšený milovník vín Václav Keller.

„Vzhledem k nastávajícímu období nebude samozřejmě chybět ani burčák,“ říká vedoucí Domu vína.

„Kultura požívání lahodných vín k památkám vysloveně sedí,“ vysvětluje správce nebílovského zámku Milan Fiala.

„Víno bylo přinášeno na stoly šlechty, užívali je i poddaní. Proto jsme rádi, že si milovníci dobrého pití z Domu vína vybrali pro vinobraní právě Nebílovy, jejichž až pohádkově křehký vzhled vytvoří více než důstojný rámec akce,“ doplňuje kastelán.

Vinná réva byla na Plzeňsku pěstována již ve středověku, jak napovídá dodnes dochovaný název sídliště Vinice.

Z odlehlejších koutů regionu máme zprávy o pěstování vína dokonce v Pošumaví, a to blízko hradu Velhartice. Počátkem moderní epochy založila experimentální vinici na zámku Lužany dokonce manželka známého architekta a mecenáše Josefa Hlávky.

David Růžička