"V hospodě se toho semele hodně. Už v létě jsme uvažovali o malém pašíkovi, ale tahle myšlenka dostala konkrétní podobu až s příchodem mrazů,“ konstatoval mluvčí skupiny Roman Budín. Odezvu našli gurmáni u Trykarů, kteří prasata chovají a nabídli po ekonomické stránce ideální podmínky.

Chlapi si okopírovali zástavu z filmu Černí baroni a v pátek večer vyrazili do boje. Pochopitelně stylově v řeznickém a se skvělou náladou! „První kus vážil asi 120 kilogramů a bylo nás u toho jen šest. Ostatní museli do práce. V sobotu ráno jsme ale nastoupili v kompletní sestavě,“ pochlubil se Václav Vitouš, který nezapřel profesi hostinského a staral se o pitný režim svých oveček.

Po mozečku s cibulkou už aktéři netrpělivě vyhlíželi ovar a na řadu přišly později další lákavě vyhlížející pokrmy: polévka, jitrnice, jelita nebo výpečky. Vůně přilákala i sousedy a s prázdnou neodcházeli. „Na nedělní ráno schováváme černou polévku. Měl by to být takový vyprošťovák,“ dodal Jiří Otcovský.

Kromě piva účastníci donesli něco ostřejšího z vlastních zásob a radovali se, že k nim byl svatý Petr milosrdný. „Mrazivé počasí s jemným popraškem sněhu, to je pro nás ideální,“ usmíval se Petr Diepold , který vyrobil dokonalou kopii praporu s vepřovou hlavou.

Kamarádi se teď těší na 20. prosince, kdy v Lidovém domě nevynechají druhý ročník karetního turnaje Osecké prší. „A pak už nás zajímá 26. prosince. Každý toho bude mít po svátcích dost, takže se odpoledne sejdeme. Nakládáme už teď kvůli tomu slaninu, což je další zabijačkový produkt,“ loučil se s námi Roman Budín.