Ve Střední odborné škole (SOŠ) v Rokycanech procházejí včera a dnes velkým účtováním žáci nejvyšších tříd. Na pořadu je totiž praktická maturitní zkouška. Týká se 51 chlapců a děvčat. V případě technických oborů je pak rozdělená do dvou dnů. Nadcházející absolventi ekonomického lycea, kterých je 19, už však mají včerejškem první bitvu za sebou.

Týkala se odborného předmětu účetnictví. Ze tří připravených variant si každý vylosoval svoje zadání a pustil se do řešení. „Musí sestavit rozvahu, zanést účetní případy, udělat uzávěrku, vy-počtou hospodářský výsledek, daň a zpracují konečnou rozvahu," ozřejmila dílčí kroky zástupkyně ředitelky Gymná-zia a SOŠ Rokycany Milada Mužíková.

Do party maturantů patří také Tereza Tesařová. „Podobné úlohy jsme hodně procvičovali, v celku mi přišlo zadání jednoduché," konstatovala. „Je to svědomitá žákyně, překvapila by mě jiná odpověď," konstatovala spokojeně Mužíková, která na výsledky čekala tím spíše, že třídu vede.

Pro část studentů infor-mační technologie a elektrotechnika je včerejškem praktická maturita minulostí, další se teprve dnes ´potí´. Tomáš Balaš se nervoval už v úterý. „Vytáhl jsem si program Java, určený na práci s geometrickými objekty. Nejdříve jsem si přál jiné zadání, ale jakmile jsem tady měl potřebné podklady po kupě, už jsem byl v pohodě a programovalo se mi dobře," líčil.

Výsledky se dozvědí všichni až při ústním klání. Tím projde každý, pokud bude mít uzavřený prospěch, i kdyby spadl mezi smolaře, jimž nevyjde praktická část. Tu by si pak dodělávali na podzim

Podobné pocity jako kolegy ze SOŠ v těchto dnech pro-vázejí také žáky studijních oborů Střední školy Rokycany, Jeřabinová ulice. Praktická maturita se týká mechaniků seřizovačů, obchodníků podnikatelů, nástavbového studia a oboru gastronomické služby. Posledně jmenovaní se výsledky po-chlubí v pátek ve tři odpoledne v tělocvičně školy.