Rozrůstající se krysí populace zatím z Týčku nemizí. Naopak, kvůli jednání majitele objektu i úřadů mají prostor a klid množit se dál.

Připomeňme jen, že problém s populací hlodavců vyvstal ze složité situace v budově bývalého JZD, ve které soukromý chovatel provozoval drůbežárnu. V té, vinou horkého víkendu a zejména nedostatečné péče o zvířata, většina z populace uhynula a zbytek musel být kvůli zdravotnímu stavu utracený. Právě na zbytcích zvířat profitovali hlodavci, kteří se začali neúměrně množit. Odpovědnost za alarmující stav a nařízení deratizace si však nikdo nechtěl vzít za své. Objekt zůstává zapečetěný.

„Opět tu byla policie i hygienici. Bylo nám přislíbeno řešení ve formě vydání příkazu majiteli objektu. Následně z toho však sešlo. Tak, jako ostatní úřady, ani tento, k tomu nemá podle právníků pravomoci," informoval starosta Týčku Zdeněk Hruška.

Tomu už nezbývá nic jiného, než zorganizovat zásah na vlastní pěst, respektive na náklady obce. Jde totiž zejména o bezpečí a zdraví místních lidí a zabránění dalším škodám.

„Nyní se mi podařilo spojit se s majitelem objektu. Ten je údajně v zahraničí a k dispozici by měl být osmého srpna. V ten den slíbil přijet, otevřít areál a umožnit deratizaci," prozradil Hruška.

Otázkou je, zda se tak stane. V minulosti, jak už Rokycanský deník informoval, bylo od majitele více slibů než skutků.

Podle zpráv z nejrůznějších úřadů, které byly s případem obeznámené, by totiž měla, v případě nečinnosti majitele, aktivně zasáhnout sama obec. Ta tak bude muset učinit na náklady z vlastní kasy. „Určitě to ale nenecháme jen tak. Majitel se prý chce objektu zbavit a prodat jej. Co víme, tak má údajně nějaké další pohledávky. Pokud se objeví v insolvenci, svůj požadavek k soudu podáme. Chceme částku vymáhat a vrátit peníze obci zpět," doplnil Hruška.