Příprava lahodného a občas více než kouzelného moku je doslova alchymií. "Měl jsem štěstí, že vůně životadárné tekutiny mne provázela od dětství. Nejprve nastartuje chuťové pohárky na jazyku, pak přijdou ke slovu plechové trubky a ve finále žaludek," popisuje šedesátník cestu slivovice útrobami.

Před pár měsíci zvedl ve firmě JCM pomyslnou rukavici a začal se nápoji znalců věnovat ještě důkladněji. Připravuje zasvěcené prohlídky, koštování, zkoumá i nevšední ingredience.

V momentu, kdy věhlas pálenky ze Zbiroha překročil hranice regionu, se pustil Veselý i do konfrontace s krajany z Valašska, které je pálenkami vyhlášené. Výzvou byla třeba soutěž v Janové na Vsetínsku. „Poslal jsem tam sedm vzorků. Hruškovici, jablkovici, slivovici a jako bonus košt jablkovice z dubového sudu. Zrála od února loňského roku," pyšní se výrobce a zároveň degustátor. Jenže ani to nebylo vše. Vlastnoručně ošetřená celerovice potvrdila, že vypálit lze téměř vše, co zkvasí.

Ilustrační foto
Připojení severu Rokycanska na dálnici má být hotové za tři roky

A jak to viděli hodnotitelé? „Valašský vyslanec odvádí v Čechách skvělou práci. Úžasný lektvar dobývá Plzeňský kraj. Jen s těmi procenty prosíme pomalu," uvedli.