Seriál výsledků, s nimiž jsme vás seznamovali začátkem týdne, nabízí množství zajímavých poznatků. Je pochopitelně ovlivněn velikostí okrsků, takže některé cifry je třeba brát s rezervou.

Sociální demokracie, která má v kraji zálusk na post hejtmana i všech radních, se těšila největší přízni ve Vískách. Hlasovalo pro ni bezmála 79 procent obyvatel. Rovněž Liblín s 51. Lhotku u Radnic s 50 a Kamenec se 48 procenty lze nazvat baštou ČSSD.

Komunistická strana Čech a Moravy zabodovala především ve Skořicích (55 procent hlasů). V Mešně i sousedním Kakejcově to bylo přes 36 procent a v Hrádku více než 32 procent. Naproti tomu je KSČM pro patrioty v Čilé, kde se naopak jedenáct ze sedmnácti voličů rozhodlo pro ODS.

Občanská demokratická strana, která na Rokycansku vyhrála, s 27 procenty, má dále hodně sympatizantů v Hradišti (55 procent), Lhotě pod Radčem (44), Ostrovci-Lhotce (43), Kařízku (45), Bujesilech i Cekově (po 47 procentech), Veselé (41), Chlumu (40 procent), atd.

Ostatní subjekty spíše paběrkovaly. Jen někteří uchazeči se radovali ve svých místech. Plískovští se vyjádřili 37 procenty hlasů pro TOP 09 a starosty a Zvíkovečtí dali polovinu lístků Sdružení pro náš kraj.