„Pravidelně jich za den zpracováváme od 400 do 600 kilogramů,“ chlubí se František Kratochvíl, který zde tráví patnáctou sezonu. S parťáky Alešem Rybou a Václavem Vildem odbaví desítky lidí. Místní mají privilegium, protože pokud se fronta tenčí, povolají je zahrádkáři telefonicky.

Václav Havránek
Rokycanští radní byli s holobyty nekompromisní

Přestože byl letošní rok poměrně suchý, teče z hrdla lisu poměrně dost moštu. „Vidím to přes půl litru nápoje z jednoho kilogramu,“ odhaduje Vild a upozorňuje na speciální techniku. Letitá drtička ovoce je vlastní výroby a to samé platí o lisu, který likviduje jablka pod tlakem 65 atmosfér. Pouze váha je koupená.

Zatímco část návštěvníků doveze třeba jen dvě bedýnky jablek, jiní jich mají hodně přes metrák. „To jsou nádherné plody, které je škoda moštovat,“ podivuje se Kratochvíl nad dalším přísunem. Přání zákazníků je však pro něho svaté, takže za chvilku je z jablek připravená hmota pro následné vycucnutí do poslední kapičky. Odpad využívají myslivci z Volduch ke krmení divokých prasat.