Potvrzuje to spolumajitel sadů Richard Schwarz: „Zákazníky počítáme na stovky a pravděpodobně jich bude letos přes tisíc. Jsou ale mezi nimi nováčci, kteří se dopouštějí začátečnických chyb. Nepotřebujeme tvarově krásné plody, ale vítáme co nejzralejší ovoce. Tedy měkké a sladké. Pak je proces kvašení ideální.“

Po náporu dvou a půl tuny třešní (zbývá prý jedna bečka) přicházejí na řadu meruňky, broskve, švestky a blumy. Pokud jde o jablka, nejsou letní odrůdy na pálenku tím nejlepším řešením. Schwarz počítá s pravidelným přísunem podzimních druhů v polovině září.

Areál v části Břas se zaplní opět dnes a má to logiku: „Zahrádkáři ráno stromy očešou a rovnou to mohou odpoledne přivézt. Právě od 1. září ale rozšiřujeme prodej letních jablek, švestek, moštu a jiných produktů v naší hale. K pracovním dnům přidáváme sobotu mezi devátou a třináctou hodinou,“ dodal šéf firmy.