„Díval jsem se v Hrádku, tam se voda k prvnímu stupni povodňové aktivity ani nepřiblížila. Mezi Kamenným Újezdem a Rokycany je totiž profil koryta daleko větší, prolétla tam od Strašic snáze," konstatoval včera obyvatel okresního města Karel Klemsa. „U nás, pod Rokycany, to bylo horší. Tam už hladina dospěla k prvnímu stupni," dodal a objasnil: „Jednak už tudy voda proudí po spojení Rakováčku, Holoubkovského po- toka a Klabavy, ale kromě toho je tu koryto mělčí. Veškeré naplaveniny se tam usazují." Právě Klemsovi vědí o povodních své. Byli vyplaveni už několikrát.

Velký podíl na zvýšení hladiny toků měly, a vlastně stá- le ještě mají, příděly vod z Brd. Sníh tam přece jen odtává pomaleji. Proto na následující dny předpovídané deště leckoho straší.

Klabavská přehrada má prozatím dostatek volné kapacity. „V noci ze středy na čtvrtek jsme se ale dotkli hranice prvního stupně, voda šla i přelivem," informoval hrázný Jiří Groskopf. Včera kolem patnácté hodiny byl ale průtok už jen něco přes 13 kubíků. „Přítoky už kompletně klesají a s nimi i hladina přehrady. Zrovna jdu přivírat odtok z vodního díla, aby se tak rychle nesnižovala," vysvětloval. Odpouštění ale pokračuje. „Meteorologové o víkendu předpovídají vydatný déšť se sněhem a v tom případě bude třeba využít retenční prostor přehrady," doplnil hrázný.