Místo pravidelného stejnokroje dnes někteří řidiči linkových autobusů obléknou reflexní vesty. Chtějí tak podpořit výzvu jabloneckých odborářů, kteří nejsou spokojení s výší platu.

Téměř deset let řídí autobus Zdeněk Karásek z Cheznovic. Také dnes vyjede na svou pravidelnou linku. „Ke stávce se samozřejmě připojím. Chci podpořit zvýšení platu, kolegy a ostatní řidiče, kteří jezdí za pár korun," sdělil Deníku. „Jsou každodenně v silném provozu a musí čelit různým nástrahám. A za tu almužnu, co dostávají, škoda mluvit," konstatoval Karásek. „Předtím, jsem ještě nikdy nestávkoval. Ani nevím, kolik nás bude. Někteří kolegové nemají pochopení a mají také obavy, jak se k tomu postaví vedení firmy," uzavřel.

Odboráři ČSAD Plzeň stávku příliš nepodpoří. „Pokud se některý z řidičů připojí a vestu si oblékne, bude to čistě jeho názor," nechal se před nedávnem slyšet ředitel podniku Miroslav Hucl. Odboráři a iniciátoři stávky však žádnou hromadnou akci neorganizovali. „Je na každém z řidičů, ať se rozhodnou, zda se chtějí připojit ke stávce," vzkazují na sociální síti.

Největší problém je právě s penězi. Mnozí řidiči totiž pracují za sedmdesát až devadesát korun na hodinu. K tomu berou přesčasy, jezdí o víkendech nebo svátcích. Jablonecká výzva požaduje zvýšení platu na 1,75 násobek minimální mzdy. K celé situaci se vyjádřili odboráři z Prahy. „Odborový svaz dopravy dlouhodobě usiluje o zlepšení pracovních a mzdových podmínek zaměstnanců. Bohužel mzdy od roku 2008 nijak výrazně nerostou. Především proto na trhu práce chybí více než pět tisíc řidičů," uvedl ředitel Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

pokračování na str. 3 čtvrtečního vydání Rokycanského deníku.