Je prvním náměstkem plzeňského primátora a od pondělka také náměstkem hejtmana pro ekonomiku a investice. 44letý Roman Zarzycký (ANO) má teď tři měsíce na to, aby souběh funkcí vyřešil.

„Jsem signatářem etického kodexu, což znamená, že do 90 dnů věc posoudím tak, aby byl etický kodex naplněn. Ten říká, že nemohou být v souběhu dvě uvolněné funkce,“ reagoval na dotaz Deníku Zarzycký. Zda zanechá funkci náměstka na městě, ale nechtěl komentovat.

Zarzyckého ANO je po pondělním zemětřesení nově ve vedení kraje spolu s Piráty a STAN. Po 15 měsících musely ODS a TOP 09 odejít do opozice.

V nové radě vykonává dvě funkce také Libor Picka (STAN), který se stal radním pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, souběžně ale působí jako neuvolněný starosta Bělé nad Radbuzou. Picka však informoval, že se v letošních podzimních komunálních volbách chystá v Bělé post starosty obhajovat. „Doposud jsem působil nejen jako starosta, ale na kraji také jako předseda výboru pro kulturu a obě funkce jsem zvládal. Navíc na úřadě v Bělé mám perfektní tým, který mě podporuje,“ odůvodnil.

Rudolf Špoták těsně po zvolení hejtmanem.
Nový pirátský hejtman Špoták: Předseda Bartoš nám do jednání nemluvil

Petr Vanka (ANO), který převzal po Josefu Bernardovi (STAN) regionální rozvoj a po Pavlu Haisovi (Piráti)oblast IT, digitalizace, působí také jako zastupitel v Kaznějově. Zda bude letos kandidovat, zatím nechtěl říci.

Zda bude letos kandidovat, zatím nechtěl říci. „Kandidátka se bude sestavovat zhruba v květnu. Zatím to ale není na pořadu dne. Musím se nejprve zorientovat na krajském úřadu,“ uvedl. Martin Záhoř (ANO), neuvolněný starosta Stříbra, získal funkci náměstka pro sociální věci. Podle něj je nyní předčasné hovořit o podzimní kandidatuře hovořit. „Ale vzhledem k tomu, že jsem neuvolněný starosta, tak možnost, že bych znovu kandidoval, převažuje,“ poznamenal.

Zdravotnický resort přebral po Iloně Mauritzové právě Hais, Bernard má na starost už jen zemědělství a životní prostředí. Náměstkem pro dopravu zůstal Pavel Čížek (STAN). Školství si od Radky Trylčové (ODS) převzal Vladimír Kroc (ANO). Hejtman je bezportfejní. Nicméně nově zvolená rada velké změny v chodu kraje nechystá. Potvrdili to nejen oslovení náměstci a radní, ale také hejtman Rudolf Špoták (Piráti). „Budeme pokračovat v tom, co započala minulá koalice. Žádné akce rušit nebudeme,“ řekl po pondělním jednání zastupitelstva.

Jen drobné změny chce udělat Libor Picka. „Rád bych navýšil dotační program na opravy drobných památek v obcích a městech. To jsme ale plánovali už v době, kdy jsem byl předseda výboru,“ sdělil.

Krajské zastupitelstvo odvolalo radu Plzeňského kraje.
Celá rada odvolána: Novým hejtmanem Plzeňského kraje je Pirát Rudolf Špoták