I přes nedostatek přírodního sněhu se na Šumavě lyžuje v areálech v Železné Rudě a na Špičáku, v Kašperských Horách, na Kvildě i na Zadově. Vyrazit mohou už i běžkaři.

Areál Špičák má stále otevřenu hlavní sjezdovku pro sportovní lyžaře (horní část trojky a spodní část dvojky), rodinnou Spodní Šanci a sjezdovku k parkovišti. „Lyžuje se absolutně bez front. I když zatím jedeme v omezeném provozu, jde o první zimu po třech předchozích, kdy se u nás v období mezi Vánoci a Novým rokem dá lyžovat. Z tohoto pohledu můžeme být my i lyžaři spokojeni," uvedl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. V provozu jsou částečně i železnorudské areály Nad Nádražím, Samoty a Belveder, jezdí i sedačková lanovka na Pancíř.

Na pátek připravil Ski&Bike Špičák akci pro děti na Spodní Šanci. Od půl šesté večer začíná volné lyžování se soutěžemi pro děti s lampiony známé jako sjezd světlušek. Na Silvestra pak pořádá Horská služba tradiční noční sjezd nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi. Ovšem už podruhé za sebou půjdou účastníci nejspíše pěšky. Šance je přírodním svahem, který se technicky nezasněžuje. Letošní 42. ročník „Sjezdu pochodní" začíná v 17 hodin, pochod nebo, kdyby sníh ještě napadl, sjezd s pochodněmi v cca 17.30 hodin. Silvestrovský večer na Špičáku zakončí ohňostroj.

Sjezd s pochodněmi budou mít i v Kašperských Horách. „Na Silvestra zveme na vepřové hody a v 19 hodin na sjezd s pochodněmi," pozval provozovatel areálu Ski Kašperky Karel Pokorný.

Málo sněhu je zatím na úpravu běžeckých stop rolbou, ale i běžkaři už mohou vyrazit. „Aspoň skútrem jsme upravili trasu z Modravy na Březník, Ptačí nádrž a Pramen Vltavy a zpět přes Černohorskou nádrž a Modravský most," uvedl starosta Modravy Antonín Schubert.