Sluníčko se zatím na jablíčka moc neusmívá, zdálo by se, že jejich dozrávání příliš nakloněné není. Ovšem v létě jim prý dost přálo. Teď je podle odborníků třeba hlavně více vláhy, aby plody narostly.

„Každý déšť, rosa či mlha jsou dobré," říká Richard Schwarz z jablečných plantáží ve vranovské části spojeného celku Břas. „Na jednu stranu je to kvůli velikosti plodů potřebné, na druhou by nám deště komplikovaly česání," upozornil na panující protiklad. Domnívá se, že daleko větší procento jablek bude oproti jiných rokům podprůměrných. Ta jsou však určená na průmyslové zpracování. „Opravdu velikých plodů bude tím pádem ale daleko méně. Klasický velikostní standard u těch určených ke konzumním účelům bude však splněný," je přesvědčený Schwarz. Vzhledem k řečenému se také domnívá, že velkoobchodní cena jablek v celoevropském měřítku nahoru letos nepůjde.

Ve vranovských plantážích pěstují 22 odrůd jablek a v závěru týdne prezentovali nabídku členům republikové komise soutěže Vesnice roku. Hlavní sklizeň těch podzimních zahajují právě dnes. „První přijde na řadu Rubín a Bohemie žlutá i červená varianta. Obě odrůdy se množstevně i prodejně řadí ke stěžejním," sdělil sadař. Na přelomu září a října je vystřídá oblíbený Šampion a neméně kvůli nízkému obsahu cukru pro účely diabetických i redukčních diet žádaná Melodie. Na další odrůdy se dostane podle toho, jak budou dozrávat. „Některé z nich mají zatím plody menší, ale zase se češou až nakonec, takže to ještě mohou dohnat. Do konce října bychom ale rádi měli vše pod střechou," podotkl Schwarz.

Začalo také přibývat zákazníků malopalírny, kterou Sady Schwarz provozují. Na sto procent ale zdaleka ještě nejede. Provozovatel odhaduje, že co se výroby destilátů týče, bude letošek jedním ze slabších let. Má to ale i svou výhodu, zatím se netvoří pro loňský rok tak obvyklé fronty. V současnosti se v palírně zpracovávají hlavně švestky, ale už také první jablka.