Desítky zákazníků mířily v sobotu do areálu vranovských ovocnářů. Lákala je šance pořídit si skutečně tuzemská jablka i švestky. V odpovídající kvalitě (dokonce ve třech kategoriích), výběru odrůd a cenových relacích, které konkurují supermarketům.

„Zájem nás pochopitelně těší. Musím ale přiznat, že přes obrovský zájem tímhle způsobem prodáme jen necelou třetinu úrody. Zbytek je o dlouhých a náročných jednáních s velkoobchodem," přiznal majitel sadů Richard Schwarz. Vrásky mu přidělává kontinentální nadúroda jablek a negativním faktorem je i vývoj na Ukrajině. Přesněji řečeno sankce proti Rusku: „České republiky se zastavení vývozu v oboru týká minimálně. Jenže musíme počítat s tím, že se zde budou chtít etablovat hlavně ovocnáři z Polska. Klidně za podbízivé ceny, které neodrazí ani výrobní náklady kolem sedmi korun za kilogram," předpovídá sadař.

Na desítkách vranovských hektarů začala hlavní část sklizně 9. září. Předcházel jí sběr letních odrůd (především James Grieve) a nyní přicházejí na řadu Rubín, Bohemie, Rajka, atd. V sadech se denně pohybuje kolem padesáti brigádníků. Zpravidla jde o osvědčené česáče, kteří mají s jablky zkušenosti. „Mechanismus je předem daný. Člověk vyfasuje řadu, kde jsou připraveny bedny a češe po obou stranách. Zároveň okamžitě třídí ovoce na konzumní a k průmyslovému zpracování," dodal Schwarz a ukázal nám speciální měrku.

Denní směna trvá většinou od sedmi do patnácti hodin a lidé přijíždějí auty už převlečeni. Je pouze na nich, kolik odpočinku si zvolí na cigaretu nebo oběd. Odpoledne je každopádně čeká kontrola jakostních tříd a pochopitelně i množství jablek. Těch se letos v plantážích na severu Rokycanska urodilo kolem pěti set tun. Pro laika číslo úctyhodné, jenže sadaři by si zde poradili i s dvojnásobkem. Podílela se na tom zvláštní zima. Teplo nezahubilo všechny škůdce a následovalo hodně proměnlivé jaro.

Vranovští celkově sklízejí 22 odrůd a věří, že na konci října zahlásí hotovo!