Průběh letošní zimy přidělává vrásky na čele majiteli ovocných plantáží ve Vranově na okraji Břas Richardu Schwarzovi. Nefunguje hlavně vegetační cyklus.
„Prosincových až osm stupňů nad nulou je vyloženě neštěstím. Libují si škůdci, protože zhruba čtyřicet procent vajíček v takovém počasí přežije. Ani aktuální mrazy nejsou pro stromy to pravé ořechové. Přemnožují se myši a s jejich redukcí budeme mít plné ruce práce.“

V areálu se zhruba padesáti hektary plodné plochy se už začátkem ledna objevili zaměstnanci. Prořezávají stromy, věnují se opravě oplocení a dalším činnostem. „S ohledem na ekonomiku tu přes zimu pracovníků výrazně ubylo. Pomáhá rodinný tým a brigádníky máme nesmlouvány především na vlastní sklizeň. Je jich kolem sedmdesáti,“ uvedl Schwarz. Když už jsme u toku financí. Vranovští musí za pochodu řešit nárůst daně. Promítá se do dražších energií, nafty, nezbytných postřiků, atd.

Loňská úroda nebyla nijak mimořádná a ovocnáři ze severu okresu omezili diktát velkoobchodu. „Jejich požadavky nemají občas s realitou nic společného. Nakoupí ve Vranově, převezou jablka do skladu u Prahy a my je najdeme v některém plzeňském hypermarketu,“ vysvětlil sadař složitou cestu za zákazníkem. Proto se Schwarzovi orientovali spíše na drobný prodej a nelitují toho. Zájem obyvatel Rokycanska i okolních okresů je stále značný. V nabídce nechybí šest až osm odrůd jablek. Od těch osvědčených (Idared, Golden Delicius) až po novinky. Rezistentní – tedy s naprostou absencí chemie – jsou například Gold Star, Angold, Nejidared a jiné.

V závěru týdne, přesněji v pátek i v sobotu, jde na odbyt mošt a poslední aktivitou je dnes už proslulá Vranovská pálenice. „Teoreticky máme hotovo. Zbývá posledních pár várek voňavého alkoholu pro naše klienty, jichž jezdilo nečekaně hodně. S ohledem na malou úrodu v roce 2011 jsme to ani nečekali,“ přiznal Schwarz.