Magické datum je tady. V jedenáct hodin vypuknou tradiční svatomartinské oslavy.
Tato tradice vznikla už
v osmnáctém století za vlády císaře Josefa II.

V Rokycanech připravují tradiční jídelníček Na slavnostním stole nesmí chybět husa, zelí a knedlíky. Restaurace U tří zmijí láká zajímavým menu. „Podáváme domácí husí paštiku, kaldoun, což je staročeský recept vydatné husí polévky, a pečenou husu. Dále nabízíme starý židovský recept na rolovanou husu v šouletu a jako dezert domácí jablečný koláč,” informovala majitelka restaurace Michaela Kalašová. „Místa se zaplňují velmi rychle, ještě ale úplně plno není,” dále konstatovala.

I Restaurace Na statku
v Mirošově má obdobné menu. „Jako předkrm chystáme husí játra, poté drůbkovou polévku, samozřejmě husu a svatomartinské víno,” vyjmenovala provozní restaurace Jana Kašparová.
Každý tento den jistě oslaví po svém. I přesto, že vinaři letos mluvili o velké úrodě, sehnat tradiční nápoj je poněkud těžké.