VOLDUCHY - Na úterní nezvanou návštěvu nezapomene majitel rodinného domu ve Volduchách. Přišel o finance a cenné předměty, celkově za 524 tisíc korun.

Pachatel se do obce v sousedství Rokycan vypravil dopoledne. „Přes oplocený pozemek a pak se dovnitř dostal oknem,“ popsala jeho pouť policejní mluvčí Dagmar Brožová. Lump měl klid i čas na prohlídku místností a našel 400 tisíc korun, 2 340 euro i několik dolarových bankovek. Ze šperkovnic poté odcizil prsteny, náušnice a náramky v hodnotě 66 tisíc korun. Kriminalisté ohledali místo činu a po drzém hostovi intenzivně pátrají.

ZBIROH - Dalším podvodem v internetovém prostředí se zabývají policisté z radnického oddělení. Tentokrát se stal cílem jejich útoku pětasedmdesátiletý muž.

Ilustrační foto
Rokycany hostí už v pátek Petřín

Senior se vydal za muži zákona poté, co reagoval na reklamu prostřednictvím sociálních sítí. Vyplnil svoji emailovou adresu, telefonní číslo a vzápětí ho oslovil neznámý volající komunikační platformu v mobilním telefonu. „Senior podle instrukcí zaslal finanční částku ze svého bankovního účtu, dále si instaloval doručený software AnyDesk pro vzdálený přístup a nechal převést prostředky s vidinou nákupu kryptoměny,“ popsala průběh operace policejní mluvčí Dagmar Brožová. Čtyři takové transakce připravily důvěřivého muže o více než 125 tisíc korun, jenže vyhlížená virtuální směna se nekonala.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Pachateli případně hrozí jeden až pět let za mřížemi.