Klasikou poledního menu je řízek. Ať z pašíka nebo pro štíhlou linii z kuřete. „Máme ho v nabídce prakticky nepřetržitě a jde o oblíbenou záležitost. A snažíme se tlačit cenu na únosnou mez,“ dozvěděli jsme se Na Trucovně v Radnicích. Pokud si k pokrmu dá host polévku, je finančně zvýhodněna.
Zatěžkávací zkouškou prochází každé úterý personál minipivovaru U Stočesů v Rokycanech. XL řízek zde totiž má 250 gramů a zájem je obrovský. „Buď na místě nebo formou rozvozu nasytíme ke stovce gurmánů. Držíme populární jídlo na 120 korunách, ovšem nevím, jak dlouho,“ potvrdil Tomáš Grimm. A připojuje další akce. Především s důrazem na víkendy a minulý týden zde opakovali staročeskou zabijačku.
V centru okresního města je vyhledávané Corso na pěší zóně. V denním menu se minimálně jednou týdně řízek objeví a patří k nejvyhledávanějším jídlům. „Snad už máme to nejhorší za sebou. Zákazníci nás podrželi díky odběru u okénka. Jenže následovalo dělení na očkované a neočkované, což taky nebylo šťastné řešení. Teď jsme se s personálem shodli, že lidi se přece jen vracejí. nejen na obědy, ale plno tu máme i večer,“ shodli se majitelé.
Při redakční sondě jsme zabrousili i do dalších restaurací na území okresu. Na Statku v Mirošově je v minutkové nabídce vídeňský telecí řízek (269 korun). Pod Kaštanem v Kařízku se v minulém týdnu ocitly v jídelníčku kuřecí řízečky v česnekovém těstíčku a o pár dnů později vepřový řízek. V obou případech s přílohou a polévkou za 110 korun.
Zde je malá ochutnávka:
Corso Rokycany - smažený vepřový nebo kuřecí řízek s domácím bramborovým salátem 139 Kč
Na Trucovně, Radnice - smažený kuřecí či vepřový řízek s bramborem 125 Kč (plus polévka 25 Kč)
Na Železné, Rokycany - vepřový nebo kuřecí řízek s bramborem a okurkou 135 Kč
U Salcmanů, Ejpovice - smažený sýr, vepřový nebo kuřecí řízek, hranolky (150 g), domácí tatarka 159 Kč