„Do projektu, který má několik fází, se naše škola zapojila již druhým rokem. Tentokrát se tým rozšířil o střední školy z Rokycan a Kralovic. K našim pěti žákům se připojilo po dvou z uvedených škol. Tatru tedy celkem stavělo šest žáků třetího ročníku oboru vzdělání Mechanik opravář motorových vozidel a tři žáci oboru vzdělání Autotronik,“ řekla ředitelka SPŠ dopravní v Plzni Irena Nováková.

„První fází projektu byla týdenní odborná stáž v servisní škole Tatry v Kopřivnici, kde se žáci spolu s pedagogickým doprovodem poprvé setkali s výrobou nákladních vozů. Druhou fází bylo zahájení montážních prací na půdě školy za přítomnosti odborného dohledu instruktorů z Tatry Kopřivnice. Vlastní stavba se pak uskutečnila v dílnách praktického vyučování v Křimicích. S pomocí odborníků z Tatry se podařilo sestavit automobil za pouhých pět pracovních dnů. Poté byl odvezen k homologačním úkonům zpět do Kopřivnice,“ uvedla dále Nováková a dodala, že tento jedinečný projekt otevírá školám další možnosti pro rozšíření výuky, žákům pak uplatnění na trhu práce i mimo segment osobních automobilů.

Sestavené nákladní vozidlo bude po dosazení sypací nástavby, hydrauliky a komunálních vývodů uvedeno do provozu na Železnorudsku, kde bude sloužit Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

Kamila Kikinčuková a Radek Zima v muzikálu My Fair Lady.
Po dvou letech se do plzeňského Pluta vrací My Fair Lady