„Některé stromy už byly skoro narašené, těžko říci, jak se s tím vyrovnají. S kolegy také řešíme, zda zakuřovat – tedy zapalovat ohně či svíce, nebo to nechat osudu,“ podělil se o starosti předseda Základní organizace ČZS v Rokycanech František Sovadina. „Navíc seniorům lékaři nedoporučují v mrazivém počasí se pohybovat a my jsme většinou už starší,“ dodal.

„Problémem v mrazech je, že širokolisté stálezelené keře, jakmile na ně zasvitne sluníčko, otevřou průduchy, ale kořeny mají zamrzlé v půdě. Rostlina tím nemůže přijímat vodu a je tedy reálné nebezpečí, aby neuschla,“ upozornil zbirožský zahradník Robert Skalka. Pokud jde o balkonové rostliny a letničky, vyseté kvůli předpěstování v truhlících, ty teď zahradníci přikryli. „Nevadí jim, že nemají světlo, protože jakmile nastanou teploty pod nulou, biologické pochody v rostlinách jsou téměř zastavené,“ objasňoval Skalka.

Milada Emmerová
Senátorka Emmerová láká na Podbrdsko

„Pokud jen mrzne, to je zatím pro rostliny v pořádku. Horší je, když je přes den teplo a v noci mráz. Velké střídání teplot je zničí,“ vysvětloval svojkovický zahradník Milan Svoboda. Radil také, že na zakrytí je lepší pružná plastová mřížovina než netkaná textilie a úplně nejlepší je chvojí.