Třicetiletý Jan L. měl letos v únoru brutálně zavraždit své prarodiče, když je přišel navštívit do domova seniorů v Břasích na Rokycansku. Je ale možné, že se vězení vyhne. Soud teď rozhodl, že zatím zůstane v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

„V pátek rozhodl Okresní soud Plzeň–jih při detenčním řízení, že podezřelý zůstane v dobřanské psychiatrické léčebně,“ řekla Deníku mluvčí Okresního soudu Plzeň – jih Petra Sochůrková.

„Znalci budou dále posuzovat, zda je muž nepříčetný nebo ne. Podle toho se státní zástupce rozhodne, jestli zahájí trestní stíhání či případ odloží a navrhne pokračující uložení ochranné léčby,“ dodala Sochůrková. Podle odborníků trpí muž psychickou poruchou s příznaky paranoidní schizofrenie.

Tragédie se stala v únoru letošního roku v domově pro seniory s pečovatelskou službou v Břasích. Šestasedmdesátiletého muže našli mrtvého v bytě, jeho dvaasedmdesátiletá manželka ležela bez známek života pod balkonem.

Obyvatelé Břas dosud na oblíbený pár, který zemřel násilnou smrtí, nezapomněli. Šok z dvojnásobné vraždy znásobila pár dnů po události krádež v domě, kam se měli manželé stěhovat. „Byl to milující vnuk, vysokoškolsky vzdělaný, prarodiče na něj byli moc pyšní. Byl to bezproblémový kluk,“ řekl starosta obce Břasy Miroslav Kroc. „Jeho maminka měla schizofrenii. Honzu znám odmala. Jeho dědeček byl léta v zastupitelstvu obce a dělal tajemníka. Obec se z toho pořád vzpamatovává,“ dodal starosta Kroc.

Vozíčkář nadýchal více než tři promile.
Vozíčkář nadýchal více než tři promile