Stále více lidí dluží za popelnice. Města a obce na Rokycansku s neplatiči také bojují. Současná situace se však může ještě zdramatizovat. Poslanci totiž chtějí od nového roku poplatky zvýšit.

Nyní činní maximální cena za odvoz popelnice pět set korun. Každá obec si ji určuje sama. Musí však dodržet maximální limit, což je právě zmiňovaná částka na osobu a rok. Ve Zbiroze mají s dlužníky také zkušenosti. „Samozřejmě se s tím setkáváme. Lidé peníze dluží,“ informovala Ivana Nováková. „Nyní je to zhruba pět procent obyvatel, od kterých finance vymáháme. Většinou je to exekucí z účtu a nebo ze mzdy, kterou dostávají od zaměstnavatelů,“ konkretizovala Nováková. „Platbu za odvoz popelnice máme pět set korun, což je maximální částka. Splatná je do konce března,“ informovala dále. „Pokud by poslanci zvýšení cen schválili, museli bychom dobu splatnosti prodloužit. Řešením by také byl splátkový kalendář a ne jednorázový poplatek, který je nyní,“ uzavřela Nováková.

Obyvatelé se ale proti možnému návrhu bouří. Další zdražení by některé domácnosti neunesly. „Platíme čtyři sta. Je to sice za rok, ale v době, kdy se zdražuje všechno, by to naší domácnost zatížilo,“ informovala rozhořčeně Tereza Metličková.

O novele zákona se bude jednat už v dubnu.