Vlnitou dráhu s klopenými zatáčkami, která při správných pohybech těla (pumpování nahoru a dolů) umožňuje jízdu na kole bez šlapání, už nikdo nevyužívá. Na sídlišti v ulici Majerové zarůstá plevelem a chátrá. Vedení města chce dát přednost parkovacím plochám.

Bývalé vedení Zbiroha pořídilo dráhu za půl milionu korun v roce 2013. Tehdy tu byla parta mladíků, kteří ji chtěli využívat. Teď ale odrostlia zájem o pumptrack už další generace nemá. Před několika lety Zbirožští uvažovali o přemístění vlnovky, ale záměr opustili.

Podle vyvěšené nabídky města má být zůstatková cena dráhy 456 811 Kč. Vzhledem k jejímu stavu bude ale reálná cena zřejmě mnohem nižší.

„Některé spolky se vyptávaly, zda to město neprodá, takže jsme záměr zveřejnili a čekáme na oficiální nabídku,“ sdělil tajemník městského úřadu Pavel Vlček. Dodal, že v sídlišti Zbiroh raději udělá velké parkoviště, aby se tu vyřešil nedostatek parkovacích ploch.

Naopak Břasy začaly minulý týden budovat zbrusu novou pumptrackovou dráhu v areálu bývalé Ultramarinky. Bude stát asi milion korun. Podobného scénáře jako ve Zbiroze se starosta Břas Miroslav Kroc nebojí. „Tady je úplně jiná situace. Jednak chceme dát areálu bývalé barvírny smysl a také tu máme cyklistický oddíl se šedesáti dětmi, vyrostli tu reprezentanti České republiky a nevěřím, že by zájem časem polevil. Navíc naše dráha bude vymodelovaná do terénu a vyasfaltovaná, takže bude mít mnohem delší životnost,“ tvrdí Kroc.

Ilustrační foto.
Němčovická zastávka bude kopírovat Křemílka