Pořádnou dávku dopisů plných dětských přání už si totiž díky tomuto ´opatření´ Ježíšek na zmíněném místě vyzvedl. Zbiroh je stejně jako už spoustu předchozích let i letos opět centrem, kde funguje vánoční pošta.

Knihovnu pravidelně navštěvují děti předškolního věku, hlavně z mateřské školky, ale také z nižších tříd základní, které do zařízení přicházejí i se svými učitelkami. Čeká tam na ně i povídání o vánočních zvycích, a nejen našich, ale celkově v Evropě. „Asi nejvíce malé překvapuje, že v Itálii dětem dárky nenosí Ježíšek jako tady, ani Santa Klaus, ale hodná čarodějnice Befana. Je to jediná ženská v Evropě, co naděluje,“ usmívala se knihovnice Jitka Hauerová. „Moc hezké pak je,“ dodala, „když se kluci a holčičky rozpovídají o zvycích, které mají sami na Vánocích rádi,“ konstatovala.

Jaká by to ale byla sváteční doba bez zpívání, a tak si malí hosté i při této návštěvě zanotují. Nejčastěji se chlubí, jak jsou připravení na středeční zpívání u vánočního stromu města.
Za čtyři dny se zatím už v knihovně sešlo více než sto dopisů Ježíškovi a každý malý žadatel o dárek dostane také potvrzení, že jeho dopis Vánoční pošta Ježíškovi přijala.

Česko zpívá koledy. Ilustrační foto.
Na okresní mapu přibyl Plískov