Dubček společně se dvěma českými kolegy a služebním psem Tangem v červenci vypátrali převaděče, který utekl při silniční kontrole policistům ze Srbska. Po čase byl čtyřnohým pomocníkem vypátraný v řece, kde hledal spásu.

Psa se muž, snažící se uprchnout, pokoušel utopit. Zbirožský policista spolus plzeňským kolegou mu v tom ale zabránili a s využitím donucovacích prostředků převaděče zadrželi. Náročná akce trvala přibližně dvě hodiny a zásah policistům navíc komplikovalo zápolení se silným proudem řeky Vardar.

Ilustrační fotografie.
Hasiče čeká memoriál

Během své třiačtyřicetidenní mise se hned den následují po akci (bylo to 19. července) policista ze Zbiroha opět vyznamenal. Pomohl zachraňovat životy.

Policejní hlídka pronásledovala nákladní vozidlo, které nerespektovalo pokyny k zastavení na dvou kontrolních stanovištích hranic do vnitrozemí. Nakonec řidič z jedoucího vozu vyskočil a auto následně vyjelo mimo dálnici. Poté co se několikrát převrátilo, skončilo ve srázu.

Ukázalo se, že nákladní prostor vozu ukrýval jednatřicet nelegálních migrantů. Převážení utrpěli vážná poranění – ať už hlavy, končetin nebo páteře.

Desítka policistů, mezi nimiž byl i Zdeněk Dubček, jim ihned začala poskytovat první pomoc. Ujali se toho bezodkladně a profesionálně. Po příjezdu zdravotníků byli již všichni migranti policisty ošetření.

Takhle dopadla v neděli odpoledne škodovka na dálničním nájezdu za Mýtem ve směru Rozvadov. Došlo ke zranění dvou pasažérů.
U Mýta havarovalo auto, zasahovala i záchranná služba

„Osmadvacetiletý praporčík Dubček byl na zahraniční misi poprvé. Ve zbirožské policejní stanici slouží pět let,“ sdělila mluvčí Hana Kroftová.