Lidé nejsou spokojení s kvalitou vody a nechtějí se smířit ani s poruchovostí v dodávkách teplé i studené vody.

„V současné době se tím intenzivně zabývá vedení města a řeší situaci v těsné součinnosti s firmami Revos, Energie AG a Inzula,“ sdělil tajemník Pavel Vlček. „Za poslední tři měsíce se situace v dodávkách vody stala pro nájemníky obecních bytů neúnosnou,“ dodal. Z dosud nezjištěných příčin dochází k uvolňování vodního kamene z nových rozvodů a jejich ucpávání, což postihuje i výměníky teplé vody.

Položku po položce důkladně kontroloval dobřívský starosta Jiří Ondřejíček (ve  výstražné vestě) při přebírání nového hasičského vozu Mercedes Sprinter.
Dobřívští hasiči omladili vozový park

Faktem je, že zbirožská voda je značně bohatá na minerály, což je na jednu stranu pro organismus příznivé. Na druhou stranu však při ohřevu viditelně dochází k většímu ukládání (srážení) minerálů. Zda se Zbiroh nyní vydá cestou osazování demineralizačních zařízení před každým výměníkem teplé vody či zvolí ještě komplikovanější způsob, jasně rozhodnuté ještě není.

„Aktuálně se provádí výběr vhodného dodavatele a technologie, která by zabránila tomuto zanášení rozvodů, a to formou dodatečné úpravy vody, případně celou změnou technologie,“ informoval Vlček.

Dodejme, že v roce 2015 Zbiroh měnil ošetřování vody v dezinfekční části úpravny. Tehdy došlo ke snížení chlorování využitím směsných oxidantů. Cílem bylo tehdy zlepšení chuti i vpravení většího podílu kyslíku do vody.