„Na minimum se omezuje větrání, aby se teplo vyprodukované zvířaty udrželo uvnitř. To je problematické třeba při průjezdu techniky s krmením či při vyhrnování hnoje. Zůstává pak na hnojišti na hromadách. Vyvážet na pole se nedá, protože přimrzá na valníky,“ uvedl ředitel Příkosické akciové společnosti Ladislav Vágner. „Lehké to není ani s napáječkami, ve stáních poblíž vrat zamrzají a nezbývá než polévat je horkou vodou,“ dodal šéf zemědělců. Rovněž s čerstvě narozenými telátky to v souvislosti s panujícími mrazy není jednoduché. Musí být hned po otelení důkladně osušená, napitá a je nutné hodně jim přistlat.

ZVÍKOVECKÉ KYTIČKY absolvovaly díky řediteli zbirožské správy Lesů Colloredo – Mansfeld  speciální prohlídku dobříšského zámku, a to se vším všudy.
Oslabené Kytičky skolily zdravotní problémy

„Mokré tele je samozřejmě v mínus patnácti problémem,“ konstatovala i hlavní agronomka Osecké zemědělské a obchodní společnosti Hana Roloffová. „Další potíž je s napáječkami. V panujících teplotách zamrzají, protože stáje nejsou natolik izolované. Aby se dobytek napil, do napájecích žlabů se musí patřičné množství pokaždé nalévat ručně. Stávkuje i odpadní potrubí, zamrzají jímky, neodtéká kejda,“ doplnila agronomka. Kromě toho se zemědělci teď perou s nestartujícími traktory a auty, v nichž zamrzá nafta. „Na minimum jsme také omezili práce venku. Lidi jsme přesunuli spíše do dílen,“ dodal Vágner.