Krásným dárkem pro devítiletku v Čechově ulici k jejím padesátinám a nádhernou tečkou za školním rokem se pro všechny žáky i učitele stalo vynikající umístění v soutěži Nejlepší česká škola. Zmíněná ZŠ se totiž v rámci republiky umístila na pátém místě. Cílem akce bylo prezentování inspirativních metod, přístupů a využívání pomůcek při výuce.

V pondělí se představitelé rokycanské devítiletky, včetně 34 žáků, zúčastnili slavnostní- ho zakončení 1. cyklu projektu na otáčivém hledišti Jihočeského divadla v Českém Krumlově. Bodové hodnocení těch, kteří se dostali na přední místa, bylo velmi vyrovnané.

„Když jsme se do projektu Nejlepší česká škola přihlásili, nikdo přesně nevěděl, co nás čeká. Nejprve jsme se v Praze museli prezentovat. Následovalo natáčení televize přímo u nás, v devítiletce, a byli jsme i v pořadu Českého rozhlasu Domino. Po internetu pak mohli diváci a posluchači hlasovat pro určitou školu," připomněla zástupkyně ředitele Hana Durajová.

Čtvrtý díl Rokycanští s naprostým přehledem vyhráli a potom následovalo finále v Čes- kém Krumlově. Se žáky 1. i 2. stupně pro něj učitelky Sixtová, Durajová, Voříšková a Šmí- dová nacvičily divadelní vystoupení ze života školy. „Byl jsem nadšený z přátelské atmosféry. I když jsme byli všich- ni soupeři, fandili jsme si navzájem a spřátelili se," sdělil Šimon Ekl (9. C). „V Krumlově se mi moc líbilo nezvyklé prostředí otáčivého hlediště. Byl jsem tam poprvé," doplnil další deváťák Šimon Hutr. S dojmy se svěřil také třeťák Lukáš Mašek: „Každý z nás, mladších, dostal svého deváťáka, který se o něho celý den staral. Bylo to super," hodnotil nadšeně. „Poznala jsem tak nejúžasnější deváťačku Lindu," přidala se jeho spolužačka Michaela Faltysová. Jinak se jí v Krumlově líbilo úplně všechno a tentýž názor na základě prohlídky města sdílel i jiný třeťáček Lukáš Titl.

„Představení se hercům povedlo, výborná byla i část improvizační, ve které nás reprezentovali ti nejstarší deváťáci. Prvenství jsme sice nepřivezli, ale myslím, že být pátá nejlepší škola v republice je úspěch," uzavřel ředitel ZŠ Bohumil Nosek.