Právě kvůli domácím zvířatům musela pražská zvířecí záchranka utratit první letošní mládě zajíce, které letos 8. února přijala do své péče. Mělo ukousnuté zadní běhy.

Strategií zajíců je splynout svým zbarvením a strnutím s okolím, v prvních dnech zajíci ani nevydávají žádný pach.

Bengálská kočka
Domácím kočkám se zmenšuje mozek. Domestikace ovlivňuje i další zvířata

„Matka se k mláděti vrací kojit hustým a vydatným mlékem od soumraku do rozbřesku, jinak svého potomka nechá na místě o samotě, aby sama nepřitahovala pozornost predátorů. Taková je strategie zajíců, kteří rodí svá mláďata už od konce zimy na holou zem, klidně i na sníh. Tato strategie jim vychází dobře, s čím ale příroda nepočítala, jsou volně pobíhající domácí masožravci,“ uvedla Kateřina Landová z Domu ochránců přírody v Praze.

Telefonáty na centrální dispečink záchranných stanic pro volně žijící živočichy podle ochránců přírody pak vypadají klasicky takto: „Dobrý den, právě mi kočka domů přinesla malého zajíčka, nevíme odkud,“ nebo: „Dobrý den, náš pes našel malého zajíce, chvíli si s ním hrál, než jsme stihli přiběhnout.“

Boj o život 

Zajíci mají citlivý čich, a pokud z mláděte matka cítí cizí pach, nemusí jej už přijmout zpět. Pokud pes nebo kočka vezmou mládě do tlamy, mohou jej vážně zranit. Zkřehlé tělíčko mohou poškodit vnitřně nebo svými zuby a drápy způsobit kromě ran i následnou infekci.

„Taková mláďata pak v lepším případě končí obratem v záchranných stanicích, kde začíná boj o jejich život. Odebrané mládě je kromě možných zranění i v obrovském stresu a jen samotná manipulace, přesun, změna stravy, prostředí může být poslední kapkou. I v odborné péči záchranných stanic obecně přežije a dočká se vypuštění jen jeden z pěti přijatých zajíčků,“ doplnila Landová.

Ilustrační snímek
Zvíře není věc? Nevhodný živý dárek lidé prodají, nebo vyhodí

Minulý rok zasahovala Pražská zvířecí záchranka u 722 zvířat, z toho 280 mláďat, která zranili právě psi a kočky. Ochránci přírody proto prosí o obezřetnost, a pokud je to možné, mít psy alespoň na stopovačce a stále pod dohledem. U koček jako jediné funkční opatření platí omezení možnosti venkovního potulování, zejména na jaře, kdy se rodí mláďata zajíců, drobných ptáků, veverek a dalších zvířat.